Vad är ultimate frisbee?

Ultimate frisbee kallas i vardagsspråk bara ultimate och är en lagsport där två lag spelar mot varandra. Det spelas med frisbee som ofta bara kallas för en disc. Sporten skiljer sig på så sätt från de flesta andra sporter, där en boll ofta används. Ultimate är en beröringsfri sport där alla kan delta. Det krävs mycket list för att komma igång, då du bara behöver en frisbee och 8 föremål för att markera banans fyra hörn, samt en målzon i varje ände av banan. 

Många känner till det ultimate från en idrottslektion i grundskolan eller gymnasiet, men få vet att det också är en sport man kan gå på. Över hela världen spelas ultimate på både mys- och elitnivå i organiserade klubbar. Detta gäller även i Sverige. 

Reglerna för ultimate frisbee

Man spelar på en bana med en målzon i varje ände, som man känner från amerikansk fotboll eller rugby. Till skillnad från dessa två sporter är ultimate en beröringsfri sport. Du får en poäng genom att ta tag i discen i motståndarens målzon. Under spelet får spelaren som har discen inte springa med den. Du måste därför stå kvar på den plats där du tog emot discen. Det är därför viktigt att lämna över discen till sina lagkamrater för att få en poäng. Att man inte får springa med discen bidrar också till att göra det ultimate ganska unikt. Det gör att man på samma sätt som i andra sporter inte kan nöja sig med en superstjärna i laget, som kan dribbla alla motståndare och göra mål.

Ultimate playing field

Under varje poäng kommer det alltid att finnas ett lag som är på defensiven, och ett lag som är på offensiven. Laget som är i attack är det lag som är i besittning av discen. Om det anfallande laget tappar discen går discen och därmed attacken över till det andra laget. En disc går förlorad om det andra laget tar tag i den medan den är i luften, om discen tappas på marken eller om den ryker av planen. Detta gäller även om en motståndare blockerar discen genom att slå den i marken eller utanför banan.  

Öppna, dam och mix

Ultimate skiljer sig på många sätt från många andra lagsporter, då den spelas utan domare och mix kan spelas på banan, så att män och kvinnor spelar tillsammans. I andra sporter tävlar man även i mixdivisioner, men här är lagen typiskt sett åtskilda av ett nät och blandar sig alltså inte med varandra på banan. Det gör du när du spelar mix i ultimate. 

ultimate frisbee players catching a frisbee

För matcher och turneringar finns det vanligtvis tre divisioner, öppen, dam och mix. I praktiken är den öppna raden en ren herrrad, men alla måste ställa upp och spela med. I mixserien spelas vanligtvis spel med en fast könsfördelning, så att varje lag har lika många män och kvinnor på banan. Damraden är endast för damer. 

Olika typer av ultimate frisbee

Ultimate är den mest populära lagsporten inom discsport och spelas över hela världen. De olika länderna har landslag och det tävlas mellan länder vid EM och VM. Ursprungligen spelades det ultimate spelet utomhus på en gräsyta, men det kan också spelas inomhus eller på stranden. I samtliga fall är banans utformning densamma, men både inomhus och på stranden är banan mindre än på gräs. 

 • Utomhus ultimate på gräs
  Outdoor ultimate spelas på en bana som är 100 meter lång och 36 meter bred. Målzonen i varje ände är 18 meter djup. Så det är en väldigt stor kurs. I matcher spelar man 7 mot 7 och en match varar mellan 75 och 90 minuter beroende på turnering.
 • Utomhus ultimate på stranden
  På stranden spelar man 5 mot 5 på en mindre bana och vanligtvis är matcherna också kortare än på gräs. Det finns många turneringar med strandturneringar, speciellt i södra Europa, som är väldigt populära bland svenska ultimate spelare. 
 • Inomhus ultimate
  Indoor ultimate spelas på en handbollsplan, med en målzon som är 6 meter djup i varje ände. Matcherna i inomhus ultimate spelas 5 mot 5 och är vanligtvis bara 25 minuter långa. Indoor ultimate går väldigt fort, och eftersom det inte finns någon vind som kan påverka discen ser man ofta många höga kast där discen nästan står vertikalt i luften. 

Hur börjar jag för ultimate frisbee?

Det är enkelt att komma igång med att spela ultimate frisbee. Många provar på sporten för första gången på en idrottslektion i antingen grundskolan eller gymnasieskolan. Ultimate frisbee är en lagsport och därför brukar många börja spela med sina vänner i en park, men det är också möjligt att gå direkt till ett träningspass på en av de ultimate frisbeeklubbarna i Sverige. 

Om ultimate redan har fångat ditt intresse, eller om du bara vill prova något nytt så kan du börja för ultimate på din lokala klubb. De ultimate klubbarna tränar vanligtvis 1-3 gånger i veckan och spelar matcher mot de andra klubbarna i den nationella ligan. Så det är som att gå på en annan lagsport som t.ex. fotboll och handboll. De svenska ultimate klubbarna är organiserade under Svenska Ultimateförbundet och du kan hitta en uppdaterad lista över de svenska klubbarna på deras Hemsida.  

De svenska klubbarna är väldigt öppna och det finns alltid plats för nya spelare. Spelar du utomhus är det en fördel att ha fotbollsskor, men det är inget krav om du bara vill testa ett pass eller två. Du kan också hitta de svenska klubbarna på sociala medier, och kommer alltid att vara välkomna till deras träning. Allt du behöver är sportkläder och en vattenflaska, då du förmodligen blir törstig på vägen.

En sport utan domare - Spirit of the game

In ultimate spelas utan domare, och även om det låter otroligt om du är van att titta på eller spela lagsporter, fungerar detta system även på högsta nivå i ultimate. Istället för att ha en tredje part som agerar domare på banan, dömer spelarna själva matchen medan de spelar. Detta kräver naturligtvis att alla spelare på banan är villiga att spela rättvist. Bland de ultimate spelarna kallas denna inställning för spelets ande. 

I praktiken fungerar det så att spelarna på banan själva måste ringa "felj" om det sker ett regelbrott, eller om discen till exempel är utanför banan. Det finns givetvis en väldefinierad uppsättning regler som spelas utifrån. Reglerna underhålls av World Flying Disc Federation (WFDF) och du kan alltid hitta de aktuella reglerna på deras hemsida. Om du besöker sidan kan du se att Spirit of the Game är det första avsnittet i regeluppsättningen för ultimat. Här står det bland annat att alla spelare ska kunna reglerna, vara rättvisa och objektiva och ärliga när de spelar. 

Efter en match möts alla spelare från de två lagen i en andecirkel, där lagkaptenen i varje lag säger tack för matchen. För många turneringar ger varje lag sin motståndare en andepoäng. Motståndaren tilldelas en poäng från 1-5 i fem olika kategorier: 

 • Kunskap om och användning av reglerna
 • Fel och kroppskontakt
 • Rättvisa
 • Positiv attityd och självkontroll
 • Kommunikation

Poängen fylls i på ett sprirt scorecard, ett exempel på det kan ses nedan. I slutet av turneringen kommer både en vinnare av turneringen och en spirituell vinnare att utses. Spirit-vinnaren är det lag som i genomsnitt har högst spiritpoäng för alla sina matcher. 

Disc Tree Ultimate Spirit Score Sheet

Spirit of the Game är alltså stommen i det ultimate och om du efter denna beskrivning fortfarande har svårt att tro att det fungerar så rekommenderar vi alla att testa det.

 

Turneringar i ultimate frisbee

Ultimatturneringar finns i många skepnader, och många både elit- och mysturneringar hålls både i Sverige och i hela Europa. I Sverige hålls en svensk turnering på nationell nivå där svenska ultimate klubbar spelar mot varandra under säsongen, både utomhus och inomhus. För att anmäla dig till Sverigesturneringen måste du som klubb vara medlem i Svenska Ultimateförbundet. 

Över hela Europa hittar du många olika turneringar där både herrar, damer och mixlag är fria att anmäla sig. I den ultimate miljön är det väldigt populärt att åka på turneringar utanför Svenska Ultimateförbundet, och vem skulle inte vilja spendera en helg på en strand i södra Europa med sol och discsport? 

Många turneringsarrangörer använder webbplatsen Ultimate Central att berätta om sin turnering. På deras sida kan du hitta turneringar över hela världen. Om du inte har ett helt lag att anmäla dig till en turnering kan du även bli "upphämtningsspelare" för redan anmälda lag som saknar en eller två spelare till. På så sätt får du spela med ett lag du inte nödvändigtvis känner. Det bästa sättet att bli en pick-up-spelare är att hitta en turnerings facebooksida eller event och skriva till arrangörerna där att du är intresserad. 

En berättelse från en ultimate spelare

"Jag började för ultimate 2009 när jag gick på gymnasiet efter att ha provat det i en idrottsklass. Det fanns en lokal klubb nära skolan och jag dök upp för deras träning med ett par vänner. Vi var alla ganska bitna av sporten och klubben välkomnade oss riktigt bra. Sedan dess har jag spelat ultimate ett par gånger i veckan.

Jag skulle rekommendera alla som gillar sport att prova ultimate. Det är ett riktigt bra tillfälle att träffa nya vänner, och majoriteten av min vänkrets idag kommer därifrån. I ultimate finns det många möjligheter att odla den på både mys- och elitnivå. Många klubbar går på helgturneringar utomlands och även om det kan låta som att man måste spela väldigt länge för att komma igång så är det inte så. Under de senaste 10 åren har jag spelat turneringar över hela Europa och det har varit både elit ultimate i Holland och Schweiz men också mysiga turneringar på stranden i Portugal eller Spanien. "
- Philip

Den ultimate frisbeeberättelsen

Ultimate Frisbee uppfanns i USA och spelades först i slutet av 1960-talet på amerikanska college. Namnet frisbee kommer från pajformar gjorda av tenn av märket "Frisbie's Pies". De amerikanska eleverna hade upptäckt att om man vände pajformen upp och ner så kunde man kasta den på varandra. 

frisbee pies delivery truck

Namnet "Frisbie's" blev "Frisbee" för att undvika varumärkesintrång när företaget Wham-O började tillverka de första plastfrisbeesna. Termen frisbee är därför fortfarande idag ett Wham-O-registrerat varumärke för en viss plastdisc. Idag används fortfarande plastdiscar för att spela ultimate frisbee och trots sportens namn där frisbee har fastnat spelas det idag med några lite annorlunda discar än originalfrisbeen. Därför är discar som spelas med idag tekniskt sett ingen frisbee. Många ultimate spelare använder termen disc istället för frisbee om discarna de spelar med.

Sedan dess har sporten utvecklats mycket och spelas idag på hög nivå runt om i världen och tävlar med landslag på både europeisk och global nivå.

Läs mer om discsport

Discsporter har många aspekter, och förutom ultimate frisbee har discgolf också blivit väldigt populärt de senaste åren. Du kan hitta mer inspiration i våra artiklar:

 • Discgolf i Sverige
  Är du nyfiken på hur utvecklingen av discgolf i Sverige har varit de senaste åren? Då kan du läsa vidare i vår artikel "Disc Golf i Sverige" Hitta de senaste siffrorna på antalet discgolfbanor, antalet spelade rundor och antalet discgolfspelare. 
 • Vad är discgolf?
  I vår artikel om discgolf får du en introduktion till sporten, sportens regler och mycket mer. Du kan läsa mer om vad discgolf är i vår artikel.
 • En guide till discar och flightnummer
  På discar är ofta 4 siffror som säger något om hur discen är designad för att flyga. Dessa 4 nummer är discens flightnummer, och du kan läsa mer om dem i vår guide till flygnummer