Disc golfbanor

Går du med idén om en ny discgolfbana? Då kan Disc Tree hjälpa till med projektets alla faser från idé till invigning. Kontakta oss för en oförpliktande pratstund eller läs mer om bygget av en ny discgolfbana på denna sida.

korg på en diskgolfbana

Discgolfbanor i Danmark

Det finns för närvarande över 120 discgolfbanor i Danmark och fler läggs till hela tiden. Du hittar alltid en uppdaterad översikt över banorna på uDiscs bankarta , eller i uDisc-appen som finns att ladda ner till både iPhone i App Store och för Android i Google Play .

Det tillkommer nya kurser hela tiden, och kanske nästa kommer nära dig? På PDGA:s hemsida hittar du även en karta över discgolfbanor i Danmark .

Varför bygga en discgolfbana?

Att bygga en discgolfbana är relativt billigt jämfört med många andra byggprojekt. Både stiftelser och lokala företag bidrar ofta till finansieringen av spår på offentliga ytor. Oavsett om du är en förening som vill utöka ditt utbud, en skola med inriktning på rörelse eller ett företag så kan en discgolfbana vara en bra investering.

Familj på diskgolfbana Socialt Ett roligt och hälsosamt sätt att träna för alla åldersgrupper
Vänner på discgolfbanan Miljö Använd ytor som inte används för andra ändamål
Disc golfkorg Economy Disc golfbanor är billiga att installera och kräver väldigt lite underhåll
Disc golfspelare Besökare Få fler besökare till ditt område under hela året

Bygg en discgolfbana

Discgolf kan spelas av vem som helst och det finns nästan inga begränsningar för ålder, kön och fysisk kondition. Med en discgolf disc för under 100 DKK är discgolf praktiskt taget tillgänglig för alla, oavsett om du vill spendera en eftermiddag ensam, med vänner eller med hela familjen.

Visa upp ditt område och få fler besökare

En discgolfbana kan sträcka sig runt ditt område på många sätt. Befintliga anläggningar och verksamheter kan beaktas samtidigt som man tar tillvara på ytor som annars inte används. Skog, buskmark, vatten och backar är alla en helt naturlig del av en discgolfbana och banan kan därför användas för att visa upp hela ditt område på bästa möjliga sätt.

De fem bästa anledningarna till att bygga en discgolfbana:

  1. Alla kan spela discgolf
  2. Discgolf är lätt att lära sig och är en livslång sport
  3. Använd ytor som annars inte används
  4. Få fler besök i ditt område. En bra bana lockar spelare från hela landet
  5. Discgolf kan spelas året runt

Discgolf spelas ofta i grupp, och banans kapacitet brukar beräknas till 5 användare per hål. Därmed har en 9-hålsbana en kapacitet på 45 personer och en 18-hålsbana har en kapacitet på 90 personer.

Aktiviteter på din discgolfbana

När du har anlagt en discgolfbana finns det många möjligheter till både planerade och oplanerade aktiviteter.

  • Lokalföreningar
    Många banor har anslutna lokala discgolfföreningar som spelar på banan och hjälper ofta även till med underhåll av området, städning och undervisning. De lokala spelarna bjuder in vänner och familj till planen och hjälper till att öka planens synlighet.
  • Veckomatcher
    Med veckomatcher ökar trafiken på banan med spelare från när och fjärran. Med rätt kampanj är det enkelt att hitta dina matcher online, och många spelare gillar att vara med.
  • Företag och skolor
    Många företag och skolor letar ständigt efter nya verksamheter. Dessa kan både bidra med en inkomst till banan för undervisning och utrustningsuthyrning, och samtidigt hjälpa till att visa upp ditt område.
  • Turneringar
    Discgolfturneringar spelas på alla nivåer under hela året. En bra discgolfbana får snabbt uppmärksamhet. Till turneringen utnyttjas banans fulla kapacitet så att det finns plats för 45 deltagare på en 9-hålsbana och 90 deltagare på en 18-hålsbana.

Disc golfbana design

Att få rätt design av din discgolfbana gjord är det viktigaste i hela projektet. Det finns många överväganden att göra i designprocessen:

  • Säkerhet framför allt
    När man designar en discgolfbana är det viktigt att alltid tänka på säkerheten. Det måste därför säkerställas att utformningen av banan inte äventyrar säkerheten för spelarna och andra användare av området.
  • Vem är målgruppen?
    Ska det vara en nybörjarvänlig bana för lokalbefolkningen eller en utmanande bana som lockar de bästa spelarna från hela landet? På många discgolfbanor byggs tees med olika svårighetsgrader för varje hål, vilket gör det möjligt att kombinera båda delarna.
  • Få ut det mesta av området
    Varje område har sin egen unika omgivning som ska utnyttjas så bra som möjligt. Ett träd, en kulle eller en liten sjö kan hjälpa till att göra din bana till något alldeles speciellt.
  • Balansen mellan utmaning och frustration
    En bana ska vara både enkel och svår att genomföra, men den får inte vara frustrerande att spela på. Ett bra slag ska alltid belönas och banan får inte bli likgiltig med för många korta och lätta hål inklämda på ett mindre område. En väldesignad discgolfbana bidrar till båda sidor av ekvationen, när användarna har en bra upplevelse kommer de ofta tillbaka, och man slipper kostnaderna för att göra ändringar och ökat underhåll.
  • Optimering av flödet på banan
    En väldesignad discgolfbana ser till att det blir ett naturligt flöde på banan. Det ska vara lätt för användaren att hitta från hål till hål så att en runda kan spelas på rimlig tid i förhållande till banans storlek. På större banor kan man med fördel skapa en design som gör att man kan spela en halv runda utan att hamna för långt från där man började.

Få ut det mesta av din investering

För att säkerställa att du får ut det mesta av din investering i en discgolfbana är en bra bandesign viktig.

Förväntat antal användare årligen

På Disc Tree har vi fått tillgång till data från appen som används av många spelare för att spela in sina rundor. Appen heter uDisc, och det är världens ledande discgolf-app. Utifrån den datan har vi fått insikt i vilka banor som spelas mest. Vi kan använda det för att härleda vilka faktorer som spelar roll för att skapa en populär discgolfbana. Vi har skrivit en artikel utifrån dessa data, där du kan läsa mer om discgolfens utveckling i Danmark, och hitta ett kort utdrag nedan.

Generellt kan vi se att 18-hålsbanor spelas betydligt mer än 9-hålsbanor. Det är också tydligt att förortsstråk är de mest besökta. En 9-hålsbana i stadsmiljö kan räkna med mellan 500-10 000 rundor per år, medan en 18-hålsbana kan förvänta sig från 2 000 till över 30 000 spelade rundor på ett år. Banans läge, konstitution och utformning spelar naturligtvis stor roll.

Inkomst från en discgolfbana

De flesta banor i Danmark är gratis att spela på, men det finns olika sätt att generera intäkter genom att bygga en discgolfbana. Vid byggande av kurser på privat mark kan en avgift tas ut per omgång eller per dag från kursens användare. Eftersom utbudet av gratisbanor är stort är det vår bedömning att det kommer att krävas en 18-hålsbana i toppklass för att locka tillräckligt många användare.

Andra inkomstmöjligheter inkluderar:

  • Uthyrning av discgolfutrustning
    Med många besökare på din bana kan även en blygsam mängd snabbt bidra till en bra omsättning under loppet av ett år. På campingplatser, i stadsparker eller i idrottsföreningar går det att hyra discar från kiosker, stånd eller cafeterier.
  • Evenemang och undervisning
    Företag, skolor eller privatpersoner i samband med evenemang är ofta villiga att betala för deltagande i planerade evenemang och lektioner på discgolfbanan.
  • Ökad omsättning inom cafeterier, stånd och varuautomater
    Discgolfbanor byggs oftast utanför andra butikers omedelbara närhet och banans användare kommer därför att använda era lokaler i samband med catering.

Rätt utrustning för din discgolfbana

Att skapa en bana som passar ditt område kräver rätt utrustning. För att säkerställa detta designar och tillverkar vi på Disc Tree alla tee- och informationsskyltar själva från grunden. Samtidigt använder vi endast discgolfkorgar av högsta kvalitet, som även är godkända för turneringar på högsta nivå. I dialogen med dig ser vi även till att eventuell konstruktion av tee-platser anpassas efter omgivningen och lokala regler.

Disc golfkorg

Korgen är den viktigaste komponenten på banan. Det finns många olika korgar på marknaden och vi använder bara de allra bästa för att bygga discgolfbanor. På så sätt är vi säkra på att du får en produkt av högsta kvalitet med en otroligt lång livslängd utan några underhållskrav. Därför rekommenderar vi Prodigys T2-korg, som är godkänd för turneringar på högsta nivå. Denna korg är även känd från flera av de största och mest populära banorna i Danmark.

Informationsskyltar

Det är viktigt med bra skyltning på en discgolfbana. Detta bidrar till att användarna snabbt kan få en överblick över banan. Samtidigt bidrar skyltarna till att användarna får den information de behöver om de enskilda hålen och kan hitta runt mellan hålen. På Disc Tree designar vi själva både våra bankartor och de enskilda tee-skyltarna. Vi kan göra detta utifrån våra egna mallar eller helt efter dina önskemål. Har du speciella önskemål eller krav på färger, stil, text eller logotyper kan vi infoga detta i designen av din bana.

Utslagsplatser

En utslagsplats är det område från vilket spelarna börjar slå ut när de spelar de individuella hålen på banan. Dessa kan byggas på många olika sätt och valet beror ofta på vad som är mest praktiskt och vad som är tillåtet om det är ett allmänt område.

Disc golf tee med gräs Inget underlag Enkel lösning för mindre banor. Risk för att det blir lerigt på grund av ökad trafik.
Disc golf utslagsplatta av konstgräs Konstgräs Konstgräs monterat på en träram med stampad sand. Populärt i Danmark och Skandinavien.
disc golf tee pad i betong Gjuten betong T-plats för betong kräver minimalt underhåll. Används mest i USA och väldigt lite i Danmark.
disc golf tee pad med kakel Kakel Monterat kakel i träram. Populärt i områden där endast naturliga material får användas för utslagsplatsen.
  • Inget substrat
    En tee-plats kan byggas utan någon annan yta än den befintliga. För detta är området markerat med två kakel eller kullersten som kan målas för ökad synlighet. Fördelarna med denna typ av utslagsplats är en minimal byggkostnad och minimalt underhåll. Dessutom finns även utslagsplatsens rörlighet, om en utslagsplats måste flyttas. Nackdelarna är att området kan bli ojämnt eller lerigt vid frekvent användning och att det inte alltid är den bästa upplevelsen för spelarna.
  • Utslagsplatser för konstgräs
    Utslagsplatser gjorda av konstgräs är byggda på en träram som är fylld med rammad sand. Ramen grävs vanligtvis ner så att den färdiga teeplatsen ligger i jämnhöjd med omgivande nivå. Fördelen med denna typ av t-shirt är en avsevärt förbättrad användarupplevelse samt mindre slitage på t-shirten vid frekvent användning. Nackdelarna är en ökad installationskostnad och ett potentiellt behov av periodiskt underhåll.
  • Gjuten betong-tees
    T-stycken gjutna i betong görs genom att gjuta T-stycket i en nedsänkt träram i jämnhöjd med den omgivande sorten. Fördelarna med denna typ av utslagsplats är att det är en av de halaste ytorna att kasta från. Nackdelarna är att det är mycket krävande att flytta eller ta bort tee-platsen efter behov, samt en betydande mängd arbete under installationen. Betong-T-shirts är sällsynta i Danmark, men är mycket populära i USA på grund av deras otroliga hållbarhet och slitstyrka.
  • Kakel
    Att bygga tee-platser med kakel är en populär lösning och det är en fördel att kakel oftast kategoriseras som ett naturmaterial. Därför är utslagsplatser av denna typ mer naturligt inhemska i skogen eller andra naturområden. En annan fördel är att den är lättare att installera än till exempel betong. Nackdelarna är den ökade kostnaden och möjligheten att plattorna kan bli hala på grund av beläggning eller sand.

Projektets framsteg

På Disc Tree är vi noga med att lyssna på dina förväntningar och idéer när vi startar ett nytt projekt tillsammans. Oavsett om du själv vill stå för installationen av planen eller vill att vi ska göra allt så hittar vi en lösning. Det är viktigt för oss att banan förankras lokalt och därför stöttar vi gärna lokala entusiaster från idéfasen.

disc golfbana projekt framsteg

Exempel på ett schema

Tidsplanen för byggandet av en discgolfbana kommer alltid att vara väldigt individuell från projekt till projekt. Det är givetvis väldigt beroende av flera faktorer, som banans storlek och eventuella ansökningstider. Nedan hittar du ett exempel på ett schema för ett projekt.

  • Ansökan och finansiering
    Finansiering och slutligt godkännande av ansökningar från berörda myndigheter kan ta både kort och lång tid. I denna fas bidrar vi med kunskap, input och feedback till dokument och ansökningar. I denna fas kommer vi ut och tittar på området, så att vi är redo att starta nästa fas så snart som möjligt. Tidshorisont: 0-3 månader.
  • Design och planering
    När projektet är godkänt påbörjas den slutliga utformningen av kursen som avslutas med markering av tee- och kurvlägen samt ditt godkännande av grafisk design för skyltar. Tidshorisont: 2-4 veckor.
  • Konstruktion och färdigställande
    Beroende på banans storlek, väderförhållanden/säsong och om du vill installera banan själv eller låta oss göra det kan denna fas variera. Korgarna levereras från lager medan skyltar självklart tillverkas specifikt för din bana med en leveranstid på 1-3 veckor. Tidshorisont: 1-4 veckor.

Projektekonomi

Ekonomin med att bygga en discgolfbana baseras på ett individuellt erbjudande för varje projekt. De primära faktorerna är banans storlek, valet av utslagsplatser och modellen för själva banans konstruktion. I befintliga idrottsföreningar utförs byggandet av själva banan ofta helt eller delvis av frivilliga. Detta inkluderar att sätta upp korgen, vanligtvis genom att kasta, sätta upp tee-platser och sätta upp tee-skyltar. För en bana med 9 hål förväntas en byggkostnad på DKK 50 000 och DKK 400 000, och för en 18-hålsbana mellan DKK 100 000 och DKK 1 000 000.

Med Disc Tree som partner

Med Disc Tree som partner på ditt discgolfbaneprojekt får du råd och vägledning i projektets alla faser. Vi är med dig från början till slut och kan bidra med:

  • Frekvent kontakt och stor tillgänglighet på både telefon och mail.
  • Bedömning och placering av lämpliga ytor för anläggande av en discgolfbana nära dig
  • Dokumentation och vägledning i regler för anläggande av stråk på privata, kommunala och statliga områden
  • Input och sparring gällande ansökningar och presentationer till lokala myndigheter
  • Banutrustning av högsta kvalitet som är godkänd för turneringar och med längsta livslängd
  • Online synlighet, inklusive att sätta upp en hemsida och skapa banan på relevanta discgolfsidor
  • Kontakt till lokala medier i samband med öppning
  • .. och mycket mer

Den goda starten på projektet är mycket viktig och du är därför alltid välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor eller för att få ett erbjudande på ditt discgolfbaneprojekt.

Kontakta oss