Vad är discgolf?
Discgolf påminner om traditionell golf, men spelarna använder en disc eller frisbee istället för boll och klubba, Spelet börjar med att en golfdisc kastas från ett tee-område och slutar när discen landar i en korg som fungerar som hålet på en golfbana. Korgen består av ett metallrör som sträcker sig upp från marken med kedjor och en korg som discen landar i. Under spelets gång går spelaren dit discen har landat och kastar igen tills discen ligger i korgen. Målet är att klara banan med så få kast som möjligt.
Många kallar även discgolf för frisbeegolf, då de flesta känner till en frisbee från trädgården eller från stranden där de har kastat med vänner. Frisbee är dock ett registrerat varumärke för en viss typ av disc, och därför är discgolf den korrekta termen för sporten.
En sport för livet
Discgolf är en av de mest tillgängliga sporterna och den är både billig och smidig att komma igång med. De allra flesta banor är gratis att spela på och för en liten summa pengar så får du ett par discar i väskan. Du kan spela ensam eller i grupper upp till 4-5 personer. Du är inte heller beroende av fasta träningstider eller samordning med flera personer.
När man spelar discgolf är det oftast på banor i parker eller i skog, där man går en runda på allt mellan 5-600 meter på de minsta banorna till flera kilometer. Längs vägen kastar du din disc flera gånger, så även om det inte leder till fysisk utmattning får du röra på dig mycket. Discgolf delar många aspekter med traditionell golf, och ställer inga speciella krav på varken ålder eller fysisk kondition. Discgolf är alltså en sport man kan utöva hela livet.
En utomhusaktivitet för barn och vuxna
Hur spelar man discgolf?
Du spelar discgolf på en bana som vanligtvis har 9 eller 18 hål. Det viktigaste är att genomföra banan på så få kast som möjligt. På varje hål kastar du din disc från det markerade tee-området, och måste kasta ditt nästa kast där föregående kast landade. Från kast till kast får du byta disc, precis som du kan byta klubba i golf. Ett hål avslutas när du fått din disc i korgen. Inom discgolf används också termen "ett hål" när man talar om att spela från tee-punkten till korgen.
Träd, buskar, sjöar, bäckar och kullar är alla element som bidrar till att skapa hålen på discgolfbanorna. Dessa element är hinder som man måste övervinna för att få sin disc i korgen.
Tee-områden kan se olika ut och vara markerade med allt från två stenar i marken till en anlagd tee-yta med konstgräs eller marksten. Gemensamt för alla är att de markerar var hålet börjar. På många banor hittar du upp till tre olika utkastplatser för varje hål. Varje tee-område har en färg som vanligtvis är vit, gul och röd. Färgen indikerar hur svårt hålet är från det tee-området. Den vita är svårast, den gula är medium och röd är lättast. Nya spelare kan med fördel börja spela från röd tee.
Hålen på en discgolfbana är tilldelade ett "par", som det också är känt från traditionell golf. I discgolf delas ett par ut efter hur många kast man förväntar sig att en skicklig spelare ska använda för att slutföra hålet. De flesta hål är par 3, par 4 eller par 5, och många nya spelare kommer initialt att använda fler kast än hålets par. Erfarna spelare kommer i många fall att kunna använda ett kast mindre än par som kallas "birdie" och i sällsynta fall 2 kast mindre än par som kallas en "eagle".
Var spelar man discgolf?
Det finns många banor som är gratis att spela på. Det enklaste sättet att hitta dem är att ladda ner
appen "uDisc" på telefonen. uDisc är den mest använda discgolfappen i världen, och den har en
karta över de allra flesta banor i världen. På kartan kan du enkelt hitta en discgolfbana i närheten.
Den kan också användas för att hitta runt de enskilda banorna och för att föra score för både
individer och grupper som spelar tillsammans.
Discgolf utnyttjar ofta skog och naturområden, eftersom underlaget inte har samma inflytande på spelet som det har i traditionell golf. Då golfbanor vanligtvis är slutna områden som endast används för golf, är discgolfbanor ofta gjorda på allmän mark och är därför gratis att spela. Discgolfbanor samverkar ofta med andra aktiviteter på välnyttjade offentliga områden.
När man tänker på en fairway på en golfbana tänker man på stora, vackra, välskötta gräsmattor med en ännu snyggare green och en flagga i slutet. När man tänker på en fairway på en discgolfbana tänker man ofta på en slingrande väg genom en skog, med en korg i slutet. Det hjälper till att ge spelarna en helt annan naturupplevelse när de spelar discgolf.
Discgolf på många plan
Discgolf är en sport där du kan gå på djupet med både din teknik och din utrustning. Medan nya spelare vanligtvis har några enstaka discar och spelar då och då, finns det också många erfarna spelare. Man träffar dem ofta på banorna runt om i landet och man kan se att de flesta har speciella discgolfbagar som är fyllda med discar.
Medan majoriteten av discgolfare utövar sporten på hobbynivå, finns det även professionella spelare som försörjer sig på att spela discgolf. De bästa spelarna har stora sponsoravtal med disc och utrustningstillverkare, som man känner till från bland annat golf och tennis. Många professionella spelare deltar i de största turneringarna, och följs noga av åskådare och fans som går runt på banan.
De senaste åren har det funnits exempel på professionella discgolfspelare som fått kontrakt värda flera miljoner kronor om året från sina sponsorer i utbyte mot att tillverka utrustning med sitt namn på.
Hur börjar man med discgolf?
Det är enkelt att komma igång med att spela discgolf. De flesta börjar med att gå ut på banan med vänner eller familj, men du kan också gå med i någon discgolfklubb. Klubbarna arrangerar vanligtvis tävlingar, klubbkvällar och turneringar där man träffar andra spelare.
I de många discgolfklubbarna kan du få bra hjälp och vägledning för att få den bästa starten. Klubbarna hittas enklast via deras facebooksidor som du hittar genom att söka på discgolf i ditt område. Om du inte hittar en klubb på det sättet kan du gå in på facebookgruppen "ska vi snacka discgolf" och skriva ett inlägg.
För att börja spela discgolf behöver du bara använda ett fåtal discar. I många av discgolfbutikerna online hittar du nybörjarset med tre discar för mindre än 200kr. Förutom discar är appen uDisc till stor hjälp. uDisc ger en fullständig översikt över alla banor i landet och hjälper till att föra score och visa vägen på banan. Det är ett riktigt bra verktyg för att hitta rätt.
Discgolfregler och säkerhet på banan
För att komma igång med att spela discgolf finns det bara några få regler du behöver känna till. Det först kastet på varje hål kastas från det markerade teeområdet. Där discen landar måste nästa kast göras. Här är regeln att du skall ha kontakt med marken i ett område som motsvarar ett A4-papper (ca 21x29cm) bakom den disc du senast kastade när nästa kast görs. Hålet är avslutat när discen är i korgen, eller hänger i korgens kedjor. Ett hår är inte avslutat om en disc träffar kedjorna eller korgen och sedan faller till marken.
På vissa banor kommer du att upptäcka att delar av banan är OB (Out of bounds) Om discen landar i dessa delar är discen out of bounds. Det är vanligtvis stigar, dammar eller andra områden på banan. Om en disc hamnar out of bounds måste spelaren kasta sitt nästa kast från den sista punkten där discen var "inbounds" (inne på spelplanen) det kan till exempel vara på kanten av ett vattenhål. När discen landar "out of bounds" kostar det ett straffkast som läggs till det antal kast som spelaren annars använt för att avsluta hålet.
Då discgolf har blivit mycket populärt kan man ibland uppleva lite kö vid hålen. Det kan också vara så att man måste vänta med att kasta tills andra användare av området har passerat. Det är viktigt att du inte kastar förren det är fritt för att inte riskera att träffa människor eller djur. Det är alltid kastarens ansvar att vänta med att kasta tills det är fritt. Man måste göra allt man kan för att inte träffa någon annan med discen.
De oficiella discgolfreglerna underhålls och uppdateras regelbundet av PDGA. PDGA är en
förkortning för Professional Disc Golf Association och man kan alltid hitta den senaste versionen av discgolfregler på deras hemsida.
Discgolfhistoria
Discgolf som sport startade 1960-talet, när de första turneringarna hölls. Eftersom disgolfkorgen ännu inte var uppfunnen använde man föremål som "korg". Det kan till exempel vara att man fick träffa ett visst träd eller få ner discen i en soptunna.
I slutet av 1970-talet sattes reglerna på plats och både DGA (Discgolf Association) och PDGA (Professional DiscGolf Association) grundades. 1983 gjordes den första discgolf discen. Tidigare användes typiska "frisbees", vilket var en av de första kommersiellt tillverkade plastdiscarna från tillverkaren Wham-O. Av den anledningen använder många idag orden "frisbee" och "disc" som synonymer, även om "frisbee" är ett varumärke för en viss disc.
Uppfinningen av discgolf tillskrivs Ed Headrick, även kallad "Steady Ed". 1976 grundade han Disc Golf Association i USA. Syftet var att producera discar och 1978 föddes discgolf som vi känner den idag med ED Headricks patent på den moderna discgolfkorgen.
Läs mer om discgolf
Det finns många aspekter av discgolf och man kan alltid lära sig mer. Om du fortfarande är nyfiken så har du några referenser nedan där du kan läsa vidare.
- Discgolf i Sverige
Är du nyfiken på hur utvecklingen av discgolf i Sverige har varit de senaste åren? Då kan du läsa vidare i vår artikel "Disc Golf i Sverige" och hitta de senaste siffrorna på antalet discolfbanor, antalet spelade rundor och antalet discgolfspelare. - En guide till discar och flightnummer
På discgolfdiscar står det ofta 4 siffror som säger dig något om hur discen är designad att flyga. Dessa 4 nummer är discens flightnummer, och du kan läsa mer om de, i vår guide till flygnummer. - En guide till discs golf disc och deras stabilitet
Om det inte räcker med en guide till flightnummer och du vill veta mer om varför en disc beter sig som den gör, så är vår guide till stabilitet något för dig. - Svenska discgolfnyheter
Följ vad som händer och läs nyheter om svenska discgolf på discgolfportalen discgolfa.se.