Discgolf i Danmark

Välkommen till Disc Trees översikt över discgolfens utveckling i Danmark. I artikeln presenteras siffror och fakta baserade på data som spelarna i Danmark själva har registrerat.

Discgolf är en rolig och utmanande utomhusaktivitet där alla kan delta. Under de senaste åren har sporten exploderat i popularitet. Att discgolf upplever så betydande framsteg kan bero på att det är en sport som kan spelas över ålder, kön och fysisk kondition. Samtidigt dyker det upp nya banor över hela landet, så sporten blir mer och mer tillgänglig.

Att komma igång med discgolf ställer inga stora ekonomiska krav. De flesta banor i Danmark är gratis att spela på, och du kan hitta ett startset med 3 golfdiscar för under 200 DKK. Du behöver inte boka tid på banan för att spela, så allt som allt är discgolf en väldigt flexibel sport som kan spelas av hela familjen.

disc golfspelare kastar i skogen

Artikeln är baserad på data som Disc Tree har fått från uDisc, världens ledande discgolf-app.

Discgolfbanor i Danmark

Fler discgolfbanor byggs hela tiden i Danmark. Det bidrar till att göra sporten mer tillgänglig. Discgolfbanor har vanligtvis 9 eller 18 kurvor som måste spelas för att fullfölja banan. Deras läge och svårighetsgrad kan variera mycket, och detta hjälper till att avgöra banans popularitet. 2021 har 31 nya discgolfbanor byggts i Danmark.

Karta över diskgolfbanor i Danmark

Karta över diskgolfbanor i Danmark, mars 2022

Det finns för närvarande 114 discgolfbanor i Danmark och antalet har ökat stadigt sedan 2015. Banorna är spridda över hela landet och 56% av de befintliga banorna byggdes inom de senaste 4 åren.

Antalet discgolfbanor i Danmark

Banornas placering, underhåll och storlek har stor inverkan på hur mycket de används. Många discgolfspelare gillar att spendera extra tid på transporter för att besöka de allra bästa banorna. Samtidigt har det också stor betydelse om banan är gratis att spela på eller inte.

Distribution av gratis och icke-fria discgolfbanor

Antal spelade discgolfrundor

Discgolf har blivit oerhört populärt och utvecklingen märks när man tittar på antalet registrerade rundor. Att spela en runda discgolf består av att fullfölja alla hålen på någon av de danska discgolfbanorna. Över 281 000 rundor discgolf har spelats under 2021.

Antal spelade discgolfrundor i Danmark

Från 2015 till 2021 har antalet registrerade omgångar ökat med över 7400 % . Samtidigt är det tydligt att förortsspåren i de större danska städerna får flest besök. De 5 mest spelade banorna 2021 är:

Valbyparkens discgolfbana Valbyparken Köpenhamn 42 651 omgångar
Tilst bypark disc golfbana Tilst Bypark Aarhus 27 487 omgångar
Ekhjorten discgolfbana Ägghjort Hillerød 20 065 omgångar
Bolbro discgolfbana Bolbro Odense 18 028 omgångar
Fred kväll disc golfbana Fredtoften Kokkedal 14 272 omgångar

Discgolf kan spelas året runt. Trots att discgolf är en utomhusaktivitet är det också många som trotsar vädret under vintern. År 2021 spelades över 40 000 rundor discgolf tillsammans under de tre vintermånaderna: januari, februari och december. De flesta gillar dock att ta sig en runda i värmen och därför besöks danska kurserna mest från april till september.

Antal spelade rundor per månad

De mest hektiska månaderna på discgolfbanorna i Danmark är maj och augusti, vilket tyder på att de flesta rundor i Danmark är registrerade strax före och strax efter sommarlovet.

För att slutföra de 281 000 spelade , har över 17 miljoner kast med en discgolf-disc registrerats 2021. Baserat på ett konservativt antagande att det tar minst 10 sekunder från det att en spelare lägger ner sin väska, väljer en disc och slutför ett kast, motsvarar detta över 47 000 timmar som spenderas på att bara kasta . Dessutom tillkommer transporttid runt banan som blir betydligt längre.

Discgolfspelare i Danmark

Många spelar en runda discgolf utan att registrera sin runda och därför är det faktiska antalet spelare i Danmark svårt att få en överblick över. Spelare som inte har en användare på uDisc, och räknas med i statistiken och utgör därför en skuggsiffra. Av de 281 000 omgångarna 2021 spelas 25 % av omgångarna av anonyma uDisc-användare. Det här är användare som inte har skapat ett konto i appen. Över 8 000 registrerade discgolfspelare 2021 har spelat minst en runda med uDisc.

Antalet discgolfspelare på de danska banorna med en uDisc-användare ökar markant. Samtidigt som långt ifrån alla använder uDisc under sin resa på banan är trenden tydlig. Från 2017 till 2021 har antalet registrerade spelare ökat med över 1600%.

Discgolfspelare i Danmark med en uDisc-användare

Med antagandet att de anonyma uDisc-användarna spelar minst lika mycket som de registrerade användarna visar det att upp till 11 000 spelare har registrerat en discgolfrunda 2021 . Dessutom finns det ett stort antal spelare som inte använder uDisc-appen.

uDisc - Världens ledande discgolf-app

uDisc är världens ledande discgolf-app. Med uDisc på din telefon har du tillgång till en karta över alla banor runt om i världen. Du kan också använda appen för att hålla poäng, föra statistik över dina rundor, hitta runt de olika banorna och mycket mer.

uDisc disc golf app illustration

För denna artikel har Disc Tree fått tillgång till uDiscs data för alla registrerade rundor på de danska discgolfbanorna under perioden 2015 till 2022. Uppgifterna anonymiseras givetvis och rensas från all personlig identifierbar information innan den tillhandahålls av uDisc .

Alla grafer och statistik i den här artikeln är enbart baserade på de omgångar som registrerats i uDisc-appen. De faktiska siffrorna kan därför bli betydligt högre. Man drar slutsatsen att det är många spelare som inte använder appen alls, och vidare att många uDisc-användare inte registrerar alla sina rundor. På uDiscs egen hemsida kan du hitta en discgolfbana nära dig.

Läs mer om discsport

Har du blivit nyfiken på mer kan du läsa vidare på vår sida:

  • Vad är discgolf?
    I vår guide till discgolf hittar du en introduktion till discgolf och här kan du läsa mycket mer om vad sporten går ut på.
  • Bygg en discgolfbana nära dig
    Är du intresserad av att bygga en discgolfbana i närheten av där du bor? Då kan Disc Tree hjälpa till. Oavsett om du är privat entusiast, medlem i en idrottsförening eller jobbar på en skola så kan vi hjälpa till. Läs mer om hur du börjar bygga en discgolfbana här .
  • Vad är ultimat frisbee?
    Till skillnad från discgolf är ultimat frisbee en lagsport. Gemensamt är att båda sporterna spelas med en disc eller en frisbee. Du kan läsa mycket mer om ultimat frisbee i vår guide till ultimat frisbee .

Referenser och frågor

Vi vill väldigt gärna dela vårt arbete med dig, och vi uppskattar mycket att du också vill skriva om discgolf i Danmark. Om du använder information från den här artikeln, citera den här sidan med en länk eller med en länk till https://disctree.dk. Har du frågor eller kommentarer är du alltid välkommen att kontakta oss via mejl, via ett kontaktformulär på denna sida eller på sociala medier.