Disc golf i Sverige

Discgolf utvecklas snabbt och kan idag spelas på många banor över hela Sverige. För att titta närmare på denna utveckling har vi på Disc Tree fått tillgång till den information som spelarna själva registrerar i uDisc-appen när de spelar. uDisc är världens mest använda discgolf-app och utifrån datan har vi samlat in siffror och fakta som visar utvecklingen i antal banor, antal spelade rundor och antal spelare fram till slutet av 2021. Även om uDisc används mycket så är givetvis inte alla omgångar registrerade, och artikeln är alltså baserad på antalet registrerad rundor. 

Discgolf är en rolig och utmanande utomhusaktivitet som alla kan delta i. Under de senaste åren har sporten exploderat i popularitet. Att discgolf upplever så betydande framsteg kan bero på att det är en sport som kan spelas över ålder, kön och fysisk kondition. Samtidigt dyker det upp nya banor över hela landet, så sporten blir mer och mer tillgänglig. 

Att komma igång med discgolf kräver inte mycket pengar. De flesta banor i Sverige är gratis att spela på, och du kan hitta ett startset med 3 discar för mindre än 150 SEK. Du behöver inte boka tid på banan för att spela, så allt som allt är discgolf en väldigt flexibel sport som kan spelas av hela familjen. 

disc golf spiller kaster i skoven

Artikeln är baserad på data som tillhandahållits till Disc Tree av uDisc, världens ledande discgolf-app. 

Disc golfbanor i Sverige

Det blir fler och fler discgolfbanor i Sverige. Det bidrar till att göra sporten mer tillgänglig. Discgolfbanor har vanligtvis 9 eller 18 nål som måste spelas för att fullfölja banan. Nålens placering och svårighetsgrad kan variera mycket, och detta hjälper till att avgöra banans popularitet. Under 2021 har 168 nya discgolfbanor byggts i Sverige.

I slutet av 2021 finns det totalt 505 discgolfbanor i Sverige och antalet har ökat stadigt sedan 2015. Banorna är fördelade över hela landet och 70 % av de befintliga banorna byggdes under de senaste 4 åren

 

Antalet discgolfbanor i Sverige

Platsen, underhållet och storleken på banorna har stor inverkan på hur mycket de används. Många discgolfspelare gillar att spendera extra tid på transport för att besöka de allra bästa banorna. Samtidigt har det också stor betydelse om banan är gratis att spela på eller inte.

Antal spelade discgolfrundor

Discgolf har blivit oerhört populärt och utvecklingen märks när man tittar på antalet registrerade rundor. Att spela en discgolfrunda består av att gå alla hål på någon av de svenska discgolfbanorna. Över 1.032.000 rundor discgolf har spelats under 2021.

 

Antal spelade discgolfrundor i Sverige

Från 2015 till 2021 ökade antalet registrerade rundor ökade med över 5400%. Samtidigt är det tydligt att förortsbanorna i de större svenska städerna får flest besök. De 5 mest spelade banorna 2021 är: 

Slottsskogen disc golf bane SlottsskogenGöteborg24.012 rundor
Skatås disc golf SkatåsGöteborg 22.897 rundor
Rydskogen disc golf RydskogenLinköping22.635 rundor
Tyresö disc golf TyresöTyresö21.793 rundor
I20 disc golf I20 Discgolf Umeå19.816 rundor

 

Discgolf kan spelas året runt. Trots att discgolf är en utomhusaktivitet är det också många som trotsar vädret under vintern. År 2021 spelades över 80.000 rundor discgolf tillsammans under de tre vintermånaderna: januari, februari och december. De flesta gillar dock att ta sig en runda i värmen och därför besöks svenska banorna mest från april till september.

 

Antal spelade rundor per månad

De mest hektiska månaderna på discgolfbanor i Sverige är juni och juli, vilket tyder på att de flesta rundor i Sverige spelas mitt i sommaren.

Discgolfspelare i Sverige

Uppgifterna visar att över 30.000 unika registrerade discgolfspelare 2021 har spelat minst en omgång i uDisc. Många spelar en runda discgolf utan att använda uDisc och därför är det faktiska antalet spelare i Sverige svårt att få en överblick över. Spelare som inte har ett konto på uDisc kan registrera en runda på en anonym användare, så räknas deres runda in i statistiken.

Antalet discgolfspelare på de svenska banorna med ett uDisc-konto ökar markant. Samtidigt som långt ifrån alla använder uDisc under sin resa på banan är trenden tydlig. Från 2017 till 2021 ökade antalet registrerade spelare med över 1100%.

 

Discgolfspelare i Sverige med et uDisc-konto

Av de 1.032.000 rundorna 2021 spelades 26 % av rundorna av anonyma uDisc-användare som inte har skapat ett konto i appen. Förutsatt att de anonyma uDisc-användarna spelar minst lika mycket som de registrerade användarna visar det att upp till 40.000 spelare har registrerat en discgolfrunda 2021. Dessutom finns det ett stort antal spelare som inte använder uDisc-appen.

uDisc - Världens ledande discgolf-app

uDisc är världens ledande discgolf-app. Med uDisc på din telefon har du tillgång till en karta över alla banor runt om i världen. Du kan också använda appen för att föra poäng, föra statistik över dina rundor, hitta runt bland de olika banorna och mycket mer.

uDisc disc golf app illustration

Disc Tree har för denna artikel fått tillgång till uDiscs data för alla registrerade rundor på de svenska discgolfbanorna under perioden 2015 till 2022. Data anonymiseras givetvis och rensas från all personligt identifierbar information innan den överlämnas av uDisc.

Alla grafer och statistik i den här artikeln är enbart baserade på de omgångar som registrerats i uDisc-appen. De faktiska siffrorna kan därför bli betydligt högre. Man drar slutsatsen att det är många spelare som inte använder appen alls, och vidare att många uDisc-användare inte registrerar alla sina rundor. På uDiscs egen hemsida du kan hitta en discgolfbana nära dig.

Läs mer om disc sport

Har du blivit nyfiken på mer kan du läsa vidare på vår sida:

  • Vad är discgolf?
    I vår guide till discgolf hittar du en introduktion till discgolf och här kan du läsa mycket mer om vad sporten går ut på. 
  • Vad är den ultimate frisbee?
    Till skillnad från discgolf är ultimate frisbee en lagsport. Gemensamt är att båda sporterna spelas med en disc eller en frisbee. Du kan läsa mycket mer om ultimate frisbee i vår guide till ultimate frisbee

Referenser och frågor

Vi vill väldigt gärna dela vårt arbete med dig, och vi uppskattar verkligen att du också vill skriva om discgolf i Sverige. Om du använder information från denna artikel, citera denna sida med en länk eller med en länk till https://disctree.se. Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att kontakta oss via mejl, via ett kontaktformulär på denna sida eller på sociala medier.