Det har blivit väldigt populärt att måla sina egna discar hemma och denna nya hobby bland många discgolfare kallas för Disc Dye. I den här miniserien hittar du en introduktion till Disc Dye, och du lär dig hur du snabbt och enkelt kommer igång med att färga dina egna discar.
Vi tar dig igenom de olika grundteknikerna och ger en grundlig genomgång av vilka material du kan använda för att komma igång med att sätta din helt egen prägel på dina discar – för som vi alla vet flyger färgade discar bättre!
I den här artikeln hittar du svar på:
- Vad är disc dye?
En kort introduktion till Dye Discs - Vilka discar är bra att färga?
En översikt över vilka typer av discar som är bra att börja med - Måste man ta bort tryck – och hur gör man?
Du kan färga discar med och utan tryck. Om du vill trycket av är det väldigt enkelt och kan göras på några minuter. - Vad behöver du för att börja färga?
En beskrivning av de olika saker du behöver för att komma igång - Gör din färg klar – så här blandar du din färg
Färg kan med fördel förberedas lite i förväg så att den kan stå och torka. - Vilka olika tekniker finns det och hur gör man dem?
En översikt över olika tekniker, med länkar till våra step-by-step guider som hjälper dig att komma igång! - Kom igång
Till sist får du en kort genomgång av tips och tricks och sedan är du annars redo att sätta igång.
Vad är disc dye?
Disc Dye är en populär hobby bland många discgolfare och att "färga" sin disc innebär att man färgar discen så att den blir helt unik. Disc dye är därför en metod för att personifiera dina discar med ett helt unikt visuellt uttryck. Du har säkert sett de professionella spelarna med många typer av discar i alla möjliga färger, där några av dem är färgade från fabriken och andra har fått en egen touch från en omgång färg.
Kan du måla din disc och fortfarande använda den för turneringar, tror du? Svaret är ja, det kan du. Så länge du ser till att använda en färg som penetrerar plasten och därmed inte ändrar form eller yta på discen.
Vilka discar är bra att färga?
I princip kan alla discar färgas, men det är väldigt olika hur väl de olika plasttyperna klarar av att ta emot färg. Som nybörjare i färgspelet, håll dig borta från grundläggande plast (de riktigt billiga discarna). Dessa discar accepterar inte färgen särskilt bra och nästan all färg tvättas därför bort till slut. Håller du dig till discs premium istället får du bättre resultat. Vår erfarenhet säger att följande typer av plast är riktigt bra för färgning:
- Kastaplast K1
- Latitude 64 Royal Grand
- Discmania S-Line
- Discraft ESP
- Innova Star
- Axiom/MVP Neutron
Utöver typen av plast har discens färg också mycket att säga om resultatet av din dye. Som en tumregel, håll dig till vita eller ljusa discar för bästa färgåtergivning. Faktum är att många av discgolfmärkena gör gör-det-själv-discar (DIY) speciellt för färgning. Du kommer inte gå fel med dem i stan och du hittar ett stort urval av DIY-discar på denna sida .
När du blir mer bekväm med din färgprocess kan du enkelt färga på andra färgade discar än vita. Du måste bara komma ihåg att färgen på din disc och den färg du väljer blandas och ger en annan färg. Om du till exempel färgar en gul disc med blå färg blir resultatet grönt.
Måste man ta bort tryck – och hur gör man?
De flesta discar kommer med ett tryck på ovansidan. När du färgar din disc är det viktigt att bestämma hur du vill ha det färdiga resultatet. Färgen från ditt färgämne tränger inte igenom discens tryck, och trycket kommer därför också att finnas där när du har färgat din disc.
Om du inte vill ha et tryck på det färdiga resultatet kan du välja att "wipe" det. Att wipe av ett tryck innebär att ta bort den, och istället få en helt tom yta på discen. Om du tar bort trycket är i de flesta fall helt upp till dig. I de enskilda guiderna för olika färgningsmetoder beskrivs om det är något du bör vara medveten om. I denna miniserie behöver du bara vara uppmärksam på trycket vid spinnfärgning.
Om du vill ta bort dit tryck kan du enkelt wipe av det. Det krävs bara lite hushållspapper, bomullsull eller liknande och häll lite aceton på och sedan "tvätt" över dit tryck. I vissa fall försvinner den helt och i andra fall kommer du att kunna se en skugga efter den, det beror på hur tillverkaren har skrivit ut den.
Vad ska du använda för att färga dina discar?
De olika metoderna kräver olika utrustning och här hittar du en lista över de saker som generellt behöver användas för att komma igång med dye. De enskilda metoderna kan kräva ytterligare material, och detta beskrivs givetvis i guiden till den enskilda metoden.
- Ett fat att färglägga discen i
Du kan använda en gammal köksfat, en aluminiumform, en gammal ultimat frisbee eller liknande. Det enda kravet är att discen du vill färglägga ska kunna ligga ner i fatet. Använder du en köksfat rekommenderas INTE att denna används för matlagning igen efteråt. - Skydd för din arbetsstation
Färgerna för att måla discar är mycket genomträngande, så det rekommenderas att du täcker väl med tidningar, vaxduk eller annat. - Polyester färg
Det krävs en väldigt speciell typ av färg/färg för att måla dina discar, då färgen måste penetrera plasten. Vi rekommenderar iDye Poly som du hittar här . Alternativt kan även färger från Pro Chemical dye användas. - Handskar
Naturligtvis! Att ta väl hand om fingrarna. - Köksrulle eller gammal kökshandduk
För att snabbt städa upp och torka bort om du spiller.
Ju fler olika färger du har att välja mellan, desto mer kreativ kan du vara med dina färgämnen och dina mönster. Hur du använder din färg och hur du blandar dem kommer jag att komma in på längre fram i den här guiden.
Gör din färg klar – så här blandar du din färg
När du får ditt färgämne kommer det i pulverform, så i vissa fall måste du blanda ihop det innan du är redo. Med "Rakskummetoden", som du kan läsa om i guiden längre ner, används pulvret direkt. För andra metoder måste du blanda färgen med antingen lotion eller aceton, och för detta behöver du några behållare.
Hur man använder lotion för att blanda ihop din färg
Det finns inget fast recept för att blanda ihop din färg och du kan anpassa receptet över tid så att du får precis det resultat du vill ha. För att blanda din färg i lotion rekommenderar vi att du använder en ren plastflaska, eventuellt en "dressingflaska".
Du tar din plastflaska och tillsätter ungefär en tesked färgämne. Sedan tar du en liten mängd varmt vatten ca. 1 cl och skaka runt så att färgen löser sig. Du kan också använda aceton för detta men vatten fungerar också bra.
Nu är du redo att lägga till din lotion. Börja med cirka en deciliter och skaka ordentligt tills du har en bra trögflytande konsistens. Det kan vara en liten skillnad mellan olika typer av lotion, och du måste därför experimentera lite. Den färdiga färgen får inte vara för tunn då den rinner ut när du gör ditt mönster. Samtidigt får den inte vara för tjock heller, då den är svår att arbeta med och blir en "korv" när du gör ditt mönster. Du justerar konsistensen genom att tillsätta antingen mer lotion eller mer vatten. Tillsätt bara lite vatten åt gången.
Du upprepar processen för var och en av de färger du vill ha. När du har blandat dina färger är de klara att använda, men du kan lämna dem en timme eller mer innan användning för att få lite klarare färger. Om du använder iDye Poly så medföljer en liten bokstav med någon flytande färgförstärkare som du kan lägga till lite i din färg.
Hur man använder aceton för att blanda ihop din färg
Om du måste använda en mer flytande färg, så kan inblandning av aceton vara vägen framåt. Kom ihåg när du arbetar med aceton att vidta de försiktighetsåtgärder som krävs för denna typ av arbete. När du gör din acetonfärg ska det göras i en behållare som passar för det, gärna en glasflaska eller behållare.
Acetonfärgen kan med fördel göras dagen innan du behöver använda den, då den ger ett bättre resultat när färgen hinner torka lite. Om du har bråttom kan du använda den direkt.
Det är lite en smaksak hur mycket färg man ska blanda i acetonet. En bra utgångspunkt är att använda ca. en halv tesked färgämne för 20-30 ml. aceton och sedan kan du justera det tills det har en tillfredsställande färg och viskositet.
När du har blandat din färg med aceton, skaka den väl och låt den sitta i några timmar till en dag. Du kommer förmodligen att upptäcka att det finns en del sediment. Det betyder helt enkelt att acetonet är mättat med färg och snarare att man får en tunn färgblandning.
Vilka olika tekniker finns det och hur gör man dem?
Det finns otaliga metoder att färglägga dina discar och det är nästan bara din fantasi som sätter gränsen för hur du kan göra det. I denna miniserie introduceras några av de vanligaste metoderna som också är ganska prisvärda att komma igång med.
För varje enskild metod hittar du en komplett materiallista för vad som behöver användas för att komma igång, samt en step-by-step guide med bilder. Metoderna som granskas finns nedan.
Rakskummetoden för disc dye
På en bas av raklödder och med färg i pulverform kan du snabbt börja med ditt första färgämne. Den är billig och enkel att komma igång med samtidigt som möjligheterna för de helt vilda uttrycken är lite mer begränsade.
- Fördelar : Billigt, lätt att komma igång och svårt att förstöra
- Nackdelar : Begränsat stiluttryck, risk för blandning av brunt.
Lotionmetoden för disc dye
Med en bas av lotion (kräm) och en blandad färg är lotionmetoden en favorit bland många. Det finns många möjligheter att göra speciella mönster på dina discar.
- Fördelar : Mycket mångsidig metod, många färgalternativ och designalternativ
- Nackdelar : Något dyrare metod, mer färg och material behövs, risk för att blanda brunt.
Blue bed (limbas) för Disc Dye
Om du inte kan få nog och vill ha nästan oändliga möjligheter, då är limbäddsmetoden vägen framåt. Det kräver mycket lim, men resultaten talar för sig själva.
- Fördelar : Mycket lite färg behövs, många designalternativ, din säng kan återanvändas, färger blandas inte ihop för att bli bruna.
- Nackdelar: Lim kan vara lite dyrt, alla färger fungerar inte lika bra
Spin dye metoden för disc dye
Du kanske har sett de perfekta cirklarna målade på discar och undrat hur de gjordes. Spin dye kräver ett roterande substrat, t.ex. en gammal skivspelare, och med den kan du göra några otroligt vackra mönster på din discar.
- Fördelar: Mycket lite färg behövs, många alternativ för design, nästan ingen torktid.
- Nackdelar: Du behöver en turntable eller gammal skivspelare
Kom igång med ditt nästa disc dye project
Med de olika guiderna i denna miniserie får du vägledning och tips om hur du kommer igång med att färga dina egna discar. Serien har skapats i samarbete med Troels Ellehammer, som driver disc.dye.dk på Instagram . På hans Instagramsida kan du hitta ännu fler bilder och bli inspirerad till ditt nästa projekt.
Det finns massor av små tips och knep för att förbättra dina färgämnen, många av dem får du reda på med tiden och ju mer erfarenhet du får, desto fler knep lär du dig.
Det finns gott om möjligheter att använda flera metoder på en disc, det kan ge ett riktigt snyggt resultat om du till exempel väljer att avsluta din disc med en spinnfärg runt kanten så att den blir helt skarp eller färgar baksidan av din kant för att ge ett mer färdigt utseende.
Med spindye är det otroligt viktigt att du inte trycker på din disc på vägen, det är nästan omöjligt att träffa exakt samma position på discen igen.
Om du har en disc med botten stamp kan du använda en bomullspinne eller borste för att färga bokstäverna i din tryck med lite lotionfärg. Du kan också rita på frihand med lotionfärg på din disc och låta den stå några timmar innan du tvättar bort den.
Kom ihåg att luftbubblor i alla metoder är din fiende och du måste göra allt du kan för att bli av med dem eftersom de kan förstöra ett annars utmärkt färgningsjobb. Du måste också vara uppmärksam på utformningen av din disc, har du en platt disc som till exempel en zon kan den ibland nästan böjas inåt. Om det gör det måste du vara extra noga med att få ner den hela vägen i din färg, annars blir det ett tomrum i ditt mönster. Alternativt kan du hålla den under varmkranen och se om du kan manipulera den lite tills den inte buktar inåt.