Etik och regler inom discgolf

Inom discgolf finns både skrivna och oskrivna regler, samt "bra stil" som vi valt att kalla etik.

Ta hand om varandra på banan

Det finns många användare på discgolfbanorna och det är viktigt att vi tar hand om varandra. Du kommer ofta att träffa andra användare av området runt banan och vi uppmanar alla att hjälpa varandra så att det finns plats för alla – även de som inte spelar discgolf.

Stäng andra grupper igenom

Generellt sett är det bra stil att låta andra grupper på banan spela snabbare än dig själv och din grupp "spela igenom". Det betyder att du kliver åt sidan och låter den andra gruppen spela nästa hål innan du fortsätter spela. Ett typiskt exempel är att man är ute och spelar i en grupp på 4-5 spelare, och bakom kommer en grupp där de bara är 2. En grupp på 2 kommer i stort sett alltid att spela snabbare än en större grupp, och därför är det bra stil att låta dem spela igenom. Rent praktiskt är det bara att fråga dem när de är inom räckhåll och du har sett att de är snabbare än du. De allra flesta gånger säger de ja och du låter dem sedan bara spela hålet före dig.

Genom att stänga igenom andra undviker du att andra blir frustrerade och du kan slappna av och ha kul utan att känna för att behöva skynda dig att avsluta varje hål.

Rensa upp planen

Som överallt annars finns det ingen som hjälper till att städa efter oss när vi väl har spelat en runda discgolf. Därför ska du självklart ta hem ditt avfall eller slänga det i soptunnan. Detta gäller även om det finns pant i din vattenflaska.

Vissa kurser har även förbud att röka eller konsumera alkohol på kursen – se till att respektera det. Om du röker eller snusar, kom ihåg att ta med fönsterluckor eller begagnade snuspåsar. Det är bra stil.

Vilken tee ska jag välja

På de flesta discgolfbanor finns det flera olika utslagsplatser för varje hål, en röd, en gul och en vit tee. Det finns inga regler för vart man ska skall utgå från, men som utgångspunkt är det bra att välja den tee som passar din nivå bäst. Det är både för din egen skull men också för andras skull. 

Om du är ny och inte har spelat särskilt mycket är det bäst att välja den röda tee. Den röda tee är det enklaste och ett bra sätt att komma igång med att spela discgolf. 

Den gula tee är den de flesta spelar från, även om de har spelat ett tag. På många banor är den gula tee utmanande vad gäller distans och teknik. 

Den vita tee är för de bästa spelarna som kastar både långt och exakt. Vit tee är oftast placerad så att banan blir mycket svår, och för turneringar spelar bara de bästa spelarna från den vita tee.

Det finns många attityder till det, men som en tumregel kan man säga att när man kan spela en bana i par från en tee kan man försöka ta sig upp till nästa. Därför rekommenderar vi att du först spelar från gul tee när du kan spela en runda från röd tee i par, och även spelar från vit när du kan spela en runda från gul tee i par.

De 3 viktigaste reglerna för nybörjare

Om du bara vill spela med din familj eller vänner för skojs skull kan du enkelt skapa och följa dina egna regler. Se dock till att göra det med försiktighet i förhållande till de andra personerna på banan och släpp igenom spelare om de spelar snabbare än du.

Vill du spela tävlingsinriktat så kommer här 3 regler som är bra att ha från början för att få rätt vanor och så vidare. Hela uppsättningen regler finns på PDGA (Professional Disc Golf Association) webbplats.

  • Kasta från discens plats

När du har kastat ditt första kast och behöver göra nästa, ha en stödpunkt bakom discen du kastade senast. Din stödpunkt måste vara inom ett område som motsvarar A4-papper bakom discen. Här måste du placera en fot. Om din disc hänger i ett träd eller en buske, markera området vertikalt under discen. Du får gärna ta steget, men i det ögonblick du spelar discen måste ena foten vara "på A4-pappret".

  • Out of bounds (även kallad OB)

Många banor har områden markerade som out of bounds (OB). OB är ibland markerad med ett snöre, men kan också vara en stig eller ett vattenhål. Man kan i princip anta att alla sjöar och vattendrag är OB.

Ditt kast är OB när discen är i vila och är helt omgiven av OB. Om discen är på linjen och bara en liten del av discen inte är OB, så är inte kastet OB. Ett skivmål gillar alltså att flyga över OB eller rulla genom ett OB-område så länge det hamnar stilla på ett ställe där det inte är ute.

Om ett kast är OB, måste nästa kast tas från där discen senast var in-bounds och du lägger till ett straffkast till din poäng. Du måste alltid röra dig 1m direkt från OB. Detta gäller oavsett om du har landat OB eller inte. Du måste göra detta eftersom du inte får ha en stödpunkt som är OB när du släpper ditt nästa kast.

  • 10-metersregel

När du är inom 10m från korgen, när du kastar, gå inte framför punkten du kastar från förrän du har "visat balans". Det innebär till exempel att du inte får hoppa framåt när du kastar och du får inte kliva fram medan du kastar.