Den här artikeln är en del av Disc Trees miniserie om Disc Dye, där vi fördjupar oss i olika tekniker för att anpassa dina discar. I den här guiden tar vi dig genom processen steg för steg.
Gluebed-metoden är ofta känd under sitt engelska namn, eftersom en bas av klart lim används för att fördela din färg. När man ska jobba med lim används även en färg blandad med aceton och vi rekommenderar därför starkt att barn och unga inte arbetar med dessa saker utan en vuxen vid sin sida.
Med limmetoden för dina färgämnen öppnar sig en ny värld av möjligheter för att blanda färger och skapa helt unika mönster.
Material du behöver:
- PVA-lim/skollim : Här är det många som säger att Elmers klara skollim är bäst, men vilket PVA/skollim som helst kan användas.
- Ett fat: Det måste ha en större diameter än din disc. En strandfrisbee fungerar också bra – kom bara ihåg att den inte ska användas till matlagning efteråt.
- Acetondye: För lim-metoden måste du förbereda din färg/färg. Läs mer i vår introduktionsguide till hur du förbereder ditt färgämne via länken här .
- Pipett: För att fördela färgen
- Liten gasbrännare: Används för att ta bort luftbubblor i limmet. Du kan valfritt använda en brännare från köket för creme brulee.
- Handskar: För att ta hand om händerna och skydda mot färg
- Köksrulle, gammal kökshandduk eller handduk: För att torka händer och disc efter tvätt.
- Ett sugrör, tandpetare eller liknande: Använd för att dra runt färgen i limmet och forma ett mönster. De flesta tunna och spetsiga verktyg kan användas, men kom ihåg att de förmodligen också kommer att färgas vid användning.
- Mjuk svamp: För rengöring av discen
Hur man färgar din disc med limmetoden
Steg 1: Förbereder discen
Till att börja med behöver du tvätta din disc, här är det bara att ge den en tur med varmt vatten och diskmedel, använd antingen en mjuk svamp eller händerna, en diskborste kan mycket väl repa din disc, så var försiktig när man använder sådana.
Både helt nya och begagnade discar måste få en chans. Använda discar måste tvättas för att få några smuts bort och nya discar kan ha lite silikonrester från gjutningsprocessen som kan påverka ditt resultat.
Steg 2: Konfigurera din arbetsstation
Innan du går vidare är det en bra idé att täcka ytan där du arbetar mycket bra med tidningar, en gammal handduk, en vaxduk eller något annat.
Steg 3: Förbered din limbas/limbädd
Till att börja med tar du din ultimata frisbee (eller vad du nu har valt att använda till botten) och häller i ditt lim. Har du valt en platt disc behöver du inte så mycket och är det en lite mer domey disc måste du använda mer för att din disc inte ska hamna i botten av din form. Använder du en plattare disc kan du nöja dig med mindre lim i formen.
När du häller limet, försök att undvika att få in luftbubblor i limmet, eftersom eventuella luftbubblor bara blir till besvär senare i processen. Om det finns luftbubblor i limmet kan du använda en liten gasbrännare och ge bubblorna en snabb snurr så de spricker. Det går även bra att använda en vanlig tändare, men det är något svårare. Om du inte har eller vill använda öppen låga kan du prova att använda ett sugrör för att blåsa ut bubblorna till sidan av fatet så att de inte träffar discen du målar.
Steg 4: Skapa ditt mönster med ditt färgämne
Det är en bra idé att ha en plan för ditt mönster innan du börjar, annars kan du snabbt göra oreda. Det som är bra med limbädd och acetonfärg är att färgerna inte blandas om man inte medvetet lägger dem ovanpå varandra. Droppa försiktigt din färg i önskat mönster, börja med en enda droppe i taget. Du kan alltid lägga till fler. Droppa din färg från ca. 1 cm ovanför limmet, så slipper du att det breder ut sig för mycket. Beroende på vilket lim du använder sprider sig dropparna mer eller mindre när de träffar limmet. Här måste du experimentera lite med exakt det lim du använder.
Om du använder en enstaka pipett är det viktigt att du mellan varje färgbyte suger upp lite ren aceton i pipetten och spraya ut den igen för att rengöra den innan nästa färg.
När du har lagt ut din färg och allt är täckt kan du manipulera ditt mönster med sugröret, försiktigt blåsa från olika vinklar tills du är nöjd med resultatet. När du andas ska sugröret inte gå in i limmet utan hållas lite ovanför det. Du kan även blåsa försiktigt mellan varje färg du lägger i om du till exempel tycker att det sprider sig för mycket. Alternativt kan du använda en tandpetare eller liknande för att flytta runt färger och mönster.
Om du använder klart lim kan det vara en utmaning att se färgerna och mönstren du gör och om du känner att det är ett problem kan du antingen använda vitt lim eller så kan du ta en bit vitt papper och lägga den i botten och sedan täck den med plastfilm innan du häller på limet.
Efter att du har blåst eller använt en tandpetare för att göra ditt mönster kan det vara bra att bara gå igenom det hela med din gasolbrännare igen för att få bort eventuella luftbubblor som kan ha uppstått på vägen – här är det viktigt att du bara ger tid för acetonet att avdunsta från din säng, annars kan det snabbt inträffa olyckor då aceton är mycket brandfarligt.
Steg 5: Placera discen i limmet
När du är nöjd med ditt mönster, placera din disc i din limbas. Detta görs genom att ta tag i insidan av remmen på discen och försiktigt rulla ner din disc i limmet från ena sidan tills den har lagt sig helt.
Steg 6: Väntetid och färgabsorption
När din disc är placerad i limmet måste du låta den stå i 8-12 timmar, beroende på vilken plast din disc är.
Efter att väntetiden gått ut plockar du upp din disc och kan använda en bit kartong, ett gammalt plastkort eller något annat för att skrapa bort limmet. Vi rekommenderar att du skrapar överflödigt lim från discen tillbaka i den form som discen var i för att undvika att ha det i diskhon.
Nedan ser du resultatet från vårt färgämne i denna guide. Lägg märke till hur det faktiskt har varit svårt att se vårt mönster i den rosa form som vi har använt.
Efterbehandling och städning
När du fått ut din disc ur limmet kan du använda en mjuk svamp för att ta bort limmet helt, kom ihåg att vara noggrann runt kanten då det mycket väl kan finnas lite torkat lim, men var noga med att inte repa din disc.
Tänk på att ta hand om miljön och slänga överflödig färg och lim på rätt sätt. Ha roligt.
Vi hoppas att du kan använda denna guide och vi skulle väldigt gärna vilja ha resultatet av just ditt projekt med en tagg på sociala medier. Guiden har skapats i samarbete med Troels Ellehammer, som driver disc.dye.dk på Instagram. På hans Instagramsida kan du hitta ännu fler bilder och bli inspirerad till ditt nästa projekt. Ha kul med ditt nästa limfärgsprojekt.
Om du behöver vita discar till ditt nästa gör-det-själv-projekt eller polyesterfärg, hittar du allt här på hemsidan.